Recept: "Apple Caramel Baklava with Cinnamon and Crunchy Pistachios"

(English version below)....
Den här alltså! Ibland händer det något magiskt i köket som gör att man absolut måste dela det! Och den här magiska skapelse är nånting som jag verkligen är stolt över, inte för att den är speciellt komplicerat, utan precis tvärtom…den är så himla enkel att göra, super nyttig och tar max 20-25 minuter att göra… win win! Eftersom jag är från Kanada och inte speciellt duktig på kreativa namn på svenska så ska jag döpa den här desserten/frukosten/mellanmålet på engelska ;).

"Apple caramel baklava with cinnamon and crunchy pistachios"

MUMS!

Servera individuella ”baklavas” till dina gäster på ett dinner party för att imponera dem med hur gott och enkelt en rawfood dessert kan vara. Eller bara ät till frukost (det är ju bara frukt! :P). Receptet till dadel karamellen kan man använda till nästan vadsomhelst. Barn brukar älska att doppa färsk frukt i karamellen, och tar du bort kanelen från receptet så har du en karamell som passar utmärkt till choklad desserter!


Ingredienser:
1-2 äpplen
½ dl pistasch nötter - finhackade

Dadel karamell:
-25 färska dadlar (ungefär 325g – urkärnade)
-2 msk kokosmjölk
-1msk kokosolja
-1msk citronsaft
-1msk lönnsirap
-½ tsk vanilj
-½ tsk kanel
-¼ tsk salt
-1 ½ dl varmt vatten

Gör så här:

Blötlägg dadlarna i varmt vatten i cirka fem minuter. När dadlarna är väldigt mjuka häller du av vattnet men sparar 1 ½ dl.
Tillsätt alla ingredienserna i en mixer eller matberedare (du kommer få en krämigare karamell om du använder mixern, men matberedaren funkar också). Kör tills du får en krämig konsistens utan klumpar.

Bygga din ”apple baklava”:

Skiva äpplen med en kniv eller mandolin från toppen till botten (genom kärnhuset) så att du får runda bitar. Bygg din baklava genom alternera lager av äpple, karamell ( ½ - 1 msk karamell per lager) och pistaschnötter.
Gör så många lager du bara vill. Ät direkt eller spara i kylen max 24 timmar. Karamellen håller ungefär 1.5 veckor i kylen. NJUT!

Much love and good vibes,
-Emily

_____________

OMG THIS! Every once in a while something kind of magical happens in the kitchen that tells me it’s just too good to keep it to myself. And this beautiful little creation is something I’m quite proud of; not because it’s particularly complicated or time-consuming, but for the exact opposite reason…it’s crazy-simple to make, super-healthy compared to your average dessert (even by rawfood standards), and it takes a maximum of 20-25 minutes to make…win win!

I’m calling this little stack of joy
”Apple caramel baklava with cinnamon and pistachios”

YUM!

Serve individual baklavas to your dinner party guests and impress them with how tasty and simple a raw dessert can be, or just eat this for breakfast (it’s just fruit, afterall! :P). The date recipe is also incredibly versatile. Kids will love dipping fresh fruit in the caramel, or simply emit the cinnamon from the recipe, and you have a caramel that works perfectly with all kinds of chocolate desserts!

Ingredients:
1-2 apples
1/4C finely-chopped pistachios

Date Caramel:
-25 fresh dates (approx 325g without the pit)
-2Tbs coconut milk
-1Tbs coconut oil
-1Tbs lemon juice
-½tsp vanilla
-½tsp cinnamon
-¼tsp salt
-2/3C warm water

Directions:

Soak the dates in warm water for approximately five minutes. When the dates are very soft, drain the water but save 2/3C. Place all of the caramel ingredients in a high-power blender or food processor (you will get a smoother caramel by using a blender, but a processor with also work in a pinch). Blend until you have a creamy, thick caramel without clumps.

Now it’s time to build your baklava!

Slice the apples with a knife or mandolin from top to bottom (ie. passing through the core), so that you have thin apple rounds. Alternate layers of apple, ½ - 1 Tbs caramel per layer, and chopped pistachios. Make as many or as few layers as you want. Eat immediately or store in the fridge for up to 24 hours. The caramel will last at least a week and a half in the fridge by itself. ENJOY!

Much love and good vibes,
-Emily :)